Praktijk

Om rijlessen te mogen nemen voor de personenauto, moet je minimaal 16.5 jaar oud zijn. Je mag pas examen doen bij 17 jaar. Het eerste wat je jezelf waarschijnlijk afvraagt voor je met lessen begint, is hoeveel lessen je nodig zult hebben. Op dit moment ligt het landelijk gemiddelde rond de 45 lessen (van 60 min). Dit is natuurlijk maar een richtlijn, het aantal lessen is sterk afhankelijk van de aanleg die je hebt voor het autorijden en de mate waarin je jezelf inzet voor de lessen. In het drukke verkeer van tegenwoordig is het praktisch onmogelijk om even tussen de bedrijven door je rijbewijs te halen. Het leren besturen van een auto vraagt om een grondige scholing. Bespaar dus nooit op rijlessen! Onvoldoende voorbereiding resulteert in onnodig zakken.

Intake

Voordat je echt met de rijlessen begint wordt er eerst een intake les afgenomen waarin je de eerste beginselen van het autorijden leert. Na deze les wordt er een inschatting gemaakt hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt. Natuurlijk ben je geheel vrij in je keuze om door te gaan met lessen of toch maar niet.

Instructiekaart

Tijdens de praktijklessen wordt gebruik gemaakt van een instructiekaart. De instructiekaart is opgebouwd van makkelijk naar moeilijk. Na elke les wordt deze kaart met je besproken en door de instructeur ingevuld. Ook wordt er besproken wat er de volgende les behandeld gaat worden. Zo blijf je altijd op de hoogte van de vorderingen!

Tussen tijdse toets oftewel de TTT (niet verplicht)

Er kan aan de hand van een TTT gekeken worden hoe ver je bent voor het rijexamen. Deze TTT wordt afgenomen door het CBR en is een rij-test die verloopt als een echt examen. Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres op het eerstvolgende auto-examen. Tevens is het een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rij-examen en om eventuele nervositeit weg te nemen. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen.

Praktijkexamen

Voor het praktijk examen dien je minimaal 17 jaar te zijn. Ook moet je in bezit zijn van een geldig theorie certificaat B. Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Je kunt je instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leer je des te meer van het examen. Soms kan de instructeur uiteindelijk niet mee omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt. De plaats waar het examen wordt afgenomen is het CBR examencentrum Leiden.

Welke stukken heb je nodig voor het praktijkexamen

  • Je geldige identiteitsbewijs
  • Als je eerder een tussentijdse toets hebt gedaan: het adviesformulier van de tussentijdse toets. Hierop staat of je vrijstellingen hebt. Als een examinator na afloop van je examenrit twijfel heeft over een bepaald examenonderdeel, kan hij het advies over dat onderdeel tijdens de toets meenemen bij de beslissing of je geslaagd bent.
  • Het formulier 'Zelfreflectie'. Vul dit van tevoren alvast in. na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator
  • De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen of toets. Deze heb je, als het goed is, van je rijschool gekregen.

Like ons op Facebook

INFORMATIE

  • Rekeningnummer: NL25 ABNA 0401066592
  • KVK: 27312684

Contact